href="mailto:uh!pont!pegsomav!kukac!pegsomav" class="headMail">E-mail: uh!pont!pegsomav!kukac!pegsomavCím: 4287 Vámospércs, Bagaméri út 5.

Oktatás

Főoldal / Oktatás / Duális technikumi oktatás

Duális technikumi oktatás

A Vámosgép Kft. immár 25 éve biztosít gyakorlati helyszínt a szakképzésben tanuló diákok számára. Ez idő alatt több száz szakembert képeztünk ki, többségük a mai napig is vagy a mi társaságunknál dolgozik vagy hasonló tevékenységi körű cégeknél áll helyt nap, mint nap.

 

Jelenleg és a jövőben az alábbi technikumi szakmák tekintetében biztosítunk gyakorlati helyszínt és folytatunk gyakorlati oktatást:

- Gépgyártástechnológiai technikus

- Gépésztechnikus

- Logisztikai technikus

 

Partner szakképző intézményeink:

- Debreceni SZC Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

- Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum

 

Ismerd meg a szakmáinkat!

 

A gépgyártástechnológiai technikusgépészet ágazat 5 éves képzése, amely érettségi bizonyítvány és technikusi oklevél megszerzésével zárul.

A gépgyártástechnológiai technikus önállóan, vagy mérnöki irányítással vesz részt gépek, géprendszerek, mechanikus berendezések tervezésében, gyártásában, működtetésében, szerelésében, karbantartásában és javításában. 

A gépgyártástechnológiai technikus feladata az ipar területén a nem mérnöki felkészültséget igénylő gépészeti jellegű műszaki gyártásfejlesztő, gyártástervező, gyártásirányító és ellenőrző feladatok ellátása.

A gépgyártástechnológiai technikus szakember többek között:

- a gépek, mechanikai berendezések és alkatrészek gyártását, felhasználását, karbantartását és javítását műszakilag és minőségügyileg tervezi, irányítja és ellenőrzi az előírásoknak és szabályoknak megfelelő teljesítmény és működés biztosítása érdekében;

- a rendelkezésére álló berendezések elhelyezését és rendszerbe illesztését irányítja, az új berendezéseket üzembe helyezi, a gépeket termék- vagy műszakváltást megelőzően beállítja;

- az üzemzavarok minőségi problémáit megszünteti és kivizsgálja; biztosítja a zavartalan alapanyag-ellátást és folyamatosan fenntartja a gyártási feltételeket;

- az új termékek gyártását figyelemmel kíséri és a kezdeti problémákat (típushibák, technológiai és dokumentációs hiányosságok stb.) jelzi, azokat kiküszöböli továbbá gépek és mechanikai berendezések, létesítmények és alkatrészek kutatásával és fejlesztésével, illetve prototípusok tesztelésével kapcsolatos tevékenységeket végez;

- új és módosított mechanikai berendezéseket, alkatrészeket, szerszámgépeket és vezérlőrendszereket, valamint pneumatikus és hidraulikus meghajtó-rendszereket állít össze és helyszínen szerel, továbbá gondoskodik arról, hogy a gépészeti tervek és az elkészült munka megfeleljen a műszaki leírásnak, szabályoknak és a szerződési feltételeknek.

 

Kiknek ajánlott ez a képzés?

- Azoknak, akik precízek, jól tudnak kommunikálni, másokkal együtt dolgozni, ügyesek a szervezésben, irányításban, szeretnek gépekkel, szerszámokkal dolgozni és új dolgokat alkotni. Fontos, hogy jól menjenek a reáltárgyak, – fizika, természettudomány, technika és tervezés – hogy meg tudd érteni a munkával járó számítások és gépek használatát.

Milyen tantárgyakat fogsz tanulni, ha ezt a képzést választod?

- Gépészeti alapismeretek, gyártás-előkészítés, forgácsoló megmunkálások, CNC-programozás alapjai, CNC-gépkezelés, műszaki rajz, anyagismeret és gyártástechnológia, automatizálás.

Mit csinálnak munkájuk során a gépgyártástechnológiai technikusok?

- Igen sokrétű a munkájuk, hiszen az alkatrészek technológiai tervezése és gyártása mellett részt vesznek a gépek, mechanikus berendezések működtetésében, szerelésében, karbantartásában és javításában is.

- A gépgyártástechnológiai technikusok irányítják a tervezett gyártási folyamatokat.

- CNC vezérlésű gépet is tudnak kezelni, felszerszámozni és azzal alkatrészt gyártani.

- Emellett írni és tesztelni is tudnak egyszerűbb alkatrészek gyártására alkalmas CNC programot.

- Izgalmas része a munkájuknak, hogy az utóbbi években már robotokat is üzemeltetnek és felügyelik azok működését.

Mennyire lehet könnyen elhelyezkedni ezzel a végzettséggel?

- Az elmúlt években egyre keresettebbek a gépgyártástechnológiai technikusok, így elmondható, hogy ezzel a végzettséggel könnyen el lehet helyezkedni a munkaerő-piacon, így pl. a Vámosgép Kft-nél is.

Hol lehet dolgozni ezzel a végzettséggel?

- A gépgyártás számtalan iparágban szükséges, így sok területen nélkülözhetetlennek számít a gépgyártástechnológiai technikusok munkája, így pl. a Vámosgép Kft-nél is.

- Ezzel a végzettséggel el lehet helyezkedni akár az élelmiszeriparban vagy a mezőgazdaságban is. Érdemes nyitottnak lenni az egyes iparágak gépeinek megismerésére, hiszen ezáltal sok kapu nyílhat meg a gépgyártástechnológiai technikusok előtt., így pl. a Vámosgép Kft-nél is.

 

gépésztechnikus szakma a gépészet ágazat 5 éves képzése, amely érettségi bizonyítvány és technikusi oklevél megszerzésével zárul (CAD-CAM szakmairány).

A gépésztechnikus részt vesz a gyártóeszközök, gépek, berendezések tervezésében és gyártásában. Kiválasztja a gyártáshoz szükséges anyagokat, közreműködik a gyártáshoz szükséges, automatizált gyártóberendezések beüzemelésében. Gondoskodik a gépek, berendezések karbantartásáról, javításáról. Irányítja a karbantartási, szerelési folyamatokat. Méréseket, elemzéseket végez a gyártóeszközök optimális működésének biztosítása érdekében.

A gépésztechnikus szakember többek között:

- alkatrészrajz alapján kézi és kisgépes eljárással egyszerű alkatrészeket gyárt;

- kiválasztja a gyártandó munkadarab anyagát, típusát;

- meghatározza a gyártáshoz szükséges műveleteket, szerszámokat és mérőeszközöket;

- elvégzi a gyártási műveleteket;

- mérőeszközökkel ellenőrzi a kész munkadarabot;

- a mért jellemzőket jegyzőkönyvben rögzíti, a mérés eredményét kiértékeli, ez alapján a vizsgált alkatrészt, gépegységet minősíti;

- elvégzi a hidraulikus és pneumatikus rendszerek elemeinek karbantartását, javítását, cseréjét;

- beüzemeli a javított, karbantartott berendezést;

- elvégzi a gépek, berendezések időszakos karbantartási munkálatait.

 

Kiknek ajánlott ez a képzés?

- Ajánlott minden lány és fiú számára, aki szereti a gépeket, a forgó-mozgó alkatrészeket, vonzza az automatizált technológia, szeret szerelni és a szervezési feladatokat is szívesen végzi.

- Azoknak, akik szeretnek szerelni és a szervezési feladatokból is szívesen kiveszik a részüket. Ahhoz, hogy a jövőben remek gépésztechnikus szakember váljon belőled, érdemes szorgalmasan tanulnod az idegen nyelveket, a fizikát, a matematikát és a technikát.

Milyen tantárgyakat fogsz tanulni, ha ezt a képzést választod?

- Pl.: CAD-rajzolás, CAM-műveletek, CNC-programozás, műszaki mérés és ábrázolás.

Mit csinálnak munkájuk során a CAD-CAM gépésztechnikusok?

- A CAD-CAM gépésztechnikusok gépeket, berendezéseket működtetnek, szerelnek és tartanak karban, tervezésükben a mérnököt segítve vesznek részt. Ezek lehetnek anyagmozgató, vegyipari, mezőgazdasági, közlekedési, gyártási, termelő gépek, géprendszerek, épületgépészeti, vagy elektromos berendezések. Munkájuk során technológiai szaktudásukat használva végeznek aprólékos és nagy pontosságot igénylő feladatokat. A folyamatos technológiai változások miatt munkájuk naprakész szakmai felkészültséget igényel,

Mennyire lehet könnyen elhelyezkedni ezzel a végzettséggel?

- Ha ismered a legújabb technológiákat, gépeket, berendezéseket, akkor könnyen el tudsz majd helyezkedni a munkaerőpiacon, így pl. a Vámosgép Kft-nél is.

Hol lehet dolgozni ezzel a végzettséggel?

- Azoknál a vállalatoknál, ahol számítógéppel támogatott gyártás működik, a CAD-CAM gépésztechnikus biztos el tud helyezkedni, így pl. a Vámosgép Kft-nél is.

 

A logisztikai technikus megszervezi a beszerzést, az áru raktározását és az értékesítést, az áruk eljuttatását belföldi és nemzetközi forgalomban. Útvonalat tervez, díjszámítást végez, kiállítja és kezeli a kísérőokmányokat.

A tanulók az ágazati alapoktatás során megismerik a háztartások, vállalkozások, és az állam pénzgazdálkodását, ezzel összefüggésben képesek lesznek:

- megkülönböztetni a vállalkozási formákat;

- értelmezni alapvető jogi fogalmakat és a fogyasztói jogokat;

- közlekedési eszközöket összehasonlítani;

- hatékony kommunikációra megadott helyzetben (írásban, szóban);

- bizonylatokat kitölteni;

- megkülönböztetni az áruforgalmi folyamat szakaszait.

 

A tanulók a szakmai oktatás során:

- besorolják az árukat a megfelelő kategóriába (tűzveszélyességi);

- veszélyes áruk szállításához kapcsolódó nyomtatványokat értelmeznek;

- banki és pénzforgalmi dokumentumokat töltenek ki;

- különböző országok pénznemeit váltják át (eladási, vételi árfolyamok alapján);

- üzleti levelet készítenek;

- kiválasztják adott áru fuvarozásához a leginkább megfelelő közúti, vasúti, légi, vízi járművet;

- végrehajtják az üzemviteli feladatokat (kísérőokmányok kiállítása);

- útvonalat terveznek belföldi és nemzetközi forgalomban, kapcsolatot tartanak az egyes szervezetekkel;

- díjszámítást végeznek;

- raktározáshoz kapcsolódó bizonylatokat töltenek ki;

- szervezik a raktár áruforgalmát;

- számításokat végeznek a szükséges készletek nagyságának meghatározásához, rendeléshez, készletezéshez, hatékonyság megállapításához.

 

Mivel is foglalkozik a logisztikai technikus?

- Feladatához tartozik a logisztikai tevékenységek tervezése, lebonyolítása, szállítmányozási tevékenységgel kapcsolatban az áru továbbításához legalkalmasabb fuvarozási mód kiválasztása, a szerződés megkötése, szükség szerint az útvonal megtervezése.

Jó választás ez a szakma:

- ha szereted a matematikát, informatikát, idegen nyelvet;

- ha jó logikai, problémamegoldó képességed és

- jó kommunikációs képességed van.

Hol tudsz a szakmával elhelyezkedni?

- A termeléssel foglalkozó kis- és nagyvállalatoknál, logisztikai központban, hiszen a megfelelő árunak a megfelelő időpontban, helyen, mennyiségben és minőségben kell rendelkezésre állnia.

Ezen HONLAP létrehozása a Külgazdasági és Külügyminisztérium Exportfejlesztési Koordinációs Főosztályaáltal koordinált 01-KKM-EXPORTKOORD-2020 referenciaszámú támogatott pályázat keretében valósult meg .
Pályázati azonosító: KKM/10371/2020/Adm.
Széchenyi 2020Széchenyi 2020